Havuz temizliğinin en önemli ismi olan havuz dezenfeksiyon sistemleri sağlıklı bir havuz suyu için olmazsa olmaz şartların başında gelmektedir. Her biri ayrı özelliğe sahip olan bu sistemler kimi zaman manuel işlemleri kimi zamanda robot kullanımlarını kapsar.
Yüzme havuzunun suyunu temiz tutmak ve havuz kullanımının sağlık sorunlarına yol açmasını engellemek için havuz temizliğine önem verilmeli, düzenli kontroller sağlanmalı ve hangi dezenfeksiyon sisteminin ne sıklıklarla kullanılacağına karar verilmelidir. Filtreleme işlemleri, havuz kimyasalları, tuz elektroliz cihazlar ve ozon jeneratörleri havuz dezenfeksiyon sistemleri arasında yer alır.
Havuz dezenfeksiyonunda filtreleme sistemleri ya da özel havuz kimyasalları kullanılabilir. Bu isimlerin ayrı işlevleri vardır ve birlikte kullanılabilirler de. Ancak seçilen sisteme göre farklılıklar meydana gelebilir. Filtreleme işlemi daha çok partikülleri ayırmada başarılıdır ve suda oluşan mantar, virüs, bakteri ve yorsun gibi mikroorganizmaları temizlemek için havuz kimyasalları gerekmektedir. Filtreleme ve kimyasallar arasındaki denge havuz temizliğinin amacına ulaşması için doğru bir şekilde kurulmalıdır.
Havuz temizliğinin ne kadar sürede bir yapılması gerektiğine, havuz hacmine ve diğer faktörlere göre kullanılacak sistem seçilmelidir. Eğer havuz dezenfeksiyon işlemi sırasında kullanılan bir kimyasal gereğinden fazlaysa bu durum temizlik sonrasında gerçekleşecek havuz kullanımları esnasında sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle havuz kimyasalları kullanılmadan mevcut havuzun hacmine, kullanım sıklığına ve türüne bakılmalıdır. Kurulan filtreleme sistemlerinin ayarlarına göz atılmalı, gerekli koşulları karşılayan programlar seçilmelidir. Eğer zemin için havuz temizleme robotu kullanılacaksa havuz bir süre kullanıma kapatılmalı, robotun temizlik esnasında takibi bırakılmamalıdır.
Havuz kimyasalları dendiği zaman akla ilk gelen isimdir klor. Havuz suyu temizliğinde istenilen sonuca ulaşılmasını ve maksimum hijyen elde edilmesini sağlar. Bu nedenle havuz suyunun klorla dezenfeksiyonu hemen hemen herkes tarafından tercih edilir.
Havuz suyu içerisinde bulunan ve gözle görülmeyen zararlı bakteriler, virüsler ve mantarlar klorlama işlemi sonrasında yok olur. Ayrıca su yüzeyinde kirli bir görüntü oluşturan yosunları doğru klorlama yöntemi ile gidermek mümkündür. Klorlama işlemi hem manuel hem de filtreleme sistemleri ile yapılabilir. Havuz suyuna eklenecek klor miktarı havuz hacmine göre değişir. Suyun klorlanma sıklığını ise havuzun ne kadar kullanıldığı, kaç kişi tarafından kullanıldığı ve içerisinde bulunan mevsim etkiler. Kış aylarında da belirli aralıklarla havuz suyu klorlanması yapılarak havuz suyunun ve zemininin yosun tutmasını engellemek gerekir. Ayrıca bu işlem havuzun yaz aylarına hazır olmasını sağlar.
WhatsApp us