500 yıl önceye kadar dayanan geçmişi ile insanlara güzellik ve sağlık dağıtmaya devam eden ve son dönemlerin en popüler toksin atma yöntemlerinden biri olan sauna kendi içerisinde birden çok çeşide ayrılmaktadır. Tüm sauna çeşitleri aynı amaca hizmet etse de aralarında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Klasik saunadan ahşap saunaya, ev tipi saunadan Rus saunasına kadar genişleyen yelpazedeki isimler hakkındaki detayları bilgileri burada öğrenebilirsiniz.
Orta Asya’da başlayan ve yıllar içerisinde dünyanın dört bir yanına yayılan sauna, hamam ile karıştırılmamalıdır. Buradaki asıl amaç rahatlamak ve yenilenmektir, temizlik değildir. Genellikle küçük bir oda şeklinde olan ve ahşaptan yapılan saunaların sıcaklığı yükseltmek için sobaları vardır. Bunlar klasik sauna olarak da isimlendirilebilir. Oturma alanları ve basamaklar ahşaptandır. Rahat nefes alınması için de içeride mentol temelli ferahlatıcılar kullanılır. İnsan sağlığına sayısız fayda sunan saunalar hem bedensel hem de zihinsel bir rahatlamanın mimaridir. Kan dolaşımını hızlandırır, ciltteki gözenekleri açar, kasların gevşemesini sağlar, uyku problemi olan kişilere iyi gelir ve terleme yoluyla kilo verilmesine yardımcı olur.
Kişisel kullanımlara özel olarak tasarlanan ev tipi saunalar genellikle evde kullanılmayan bir alana, boş bir banyoya ya da odaya yapılabilir. Mevut alanın büyüklüğüne göre saunanın kapasitesine karar verilir. Genellikle 1 ya da 2 kişilik saunalar kullanıma uygundur. Taşınma sırasında montajını sökerek ederek yeni evinize götürebilirsiniz. Eğer daha geniş bir sauna istiyorsanız evinizdeki boş bir odayı saunaya dönüştürebilirsiniz. Bunun için uzman ekiplerle çalışabilir, gerekli ölçüm ve alışveriş sonrasında gerçekleşecek olan montajla saunanıza kavuşabilirsiniz.
Sıcaklık ve nem dengesinin kurulduğu, özel oturma alanlarına sahip ve rahatlatıcı aromaların kokusunun duyulduğu yerlerdir saunalar. Sahip oldukları özelliklere göreyse çeşitlendirilebilirler. Tüm sauna çeşitlerini aşağıdaki gibi sırlamak mümkündür.
Ahşap Sauna: Genellikle saunalar ahşap malzemeden yapılır. Bu nedenle ahşap sauna ile karşılaşma ihtimali de epey yüksektir. Ancak bazı saunaların farklı malzemelerden yapıldığını da belirtmek gerekir. Ahşap bir sauna kimi zaman nemli kimi zamanda kuru olabilir. Bu durum genellikle kişisel kullanımlarda kişiye, işletmelerde ise işletme sahibine ve müşteri talebine göre değişir.
Kuru Sauna: Bu sauna çeşidinin amacı terleme sonrasında terin hızlı bir şekilde kurumasını sağlamaktır. Kuru sauna içerisinde nem olmaz.
Islak Sauna: Kuru saunanın aksine ortamda nem bulunur. Islak saunada, volkanik taşlar üzerine damlatılan su ile buhar elde edilir. Bu buhar ortamın nemlenmesini sağlar.
Modern Sauna: Klasik saunadan farklı olarak ısıtılan modern sauna infrared teknolojisinden yardım alır. Burada volkanik taşlardan ya da sobalardan bahsetmek mümkün olmaz. Infrared lambalı sauna ve Uzak ınfrared sauna olmak üzere iki çeşidi vardır.
Bio Sauna: Bu sauna odası genellikle daha yumuşak bir hava isteyenler tarafından tercih edilir. Nem oranı %50 ve %60 arasında değişir.
WhatsApp us